Clinica Armonica

PROGRAMĂRI
Clinica Armonica

Programări Clinica Armonica
PROGRAMARE ONLINE
PARTENERI


Testul Papanicolau: când, cum şi care este scopul său

Testul Papanicolau: când, cum şi care este scopul său

Testul Papanicolau este unul dintre cele mai recomandate teste periodice de prevenție și diagnosticare, întrucât scopul acestuia este de a găsi celule anormale în colul uterin, adică în starea anterioară cancerului, de a preveni dezvoltarea acestora și, prin urmare, de a evita apariția cancerului.

Acest test ne înștiințează, de asemenea, cu privire la prezența oricărui tip de infecție sau inflamație care afectează sănătatea pacientei.

În ce constă Testul Papanicolau

Însoțit de obicei de examinarea pelvină, ce are ca scop verificarea uterului, vaginului, ovarelor, trompelor uterine, vezicii urinare și rectului, Testul Papanicolau constă în analiza secreției vaginale și este realizat de către medicul specialist cu ajutorul unui specul, un instrument care este introdus în vagin și permite analiza vaginului prin lărgirea acestuia. Medicul va îndepărta o mostră de țesut din interiorul cervixului, ce va fi analizată ulterior într-un laborator.

Cui este recomandat acest test?

Testul Papanicolau este un test de maximă importanță pentru femeile active sexual, neexistând o limită de vârstă impusă pentru efectuarea sa. Femeilor aflate la menopauză și celor care au suferit o histerectomie (îndepărtarea uterului) li se recomandă, de asemenea, acest test.

La ce interval de timp se repetă?

În funcție de rezultatele indicate, de istoricul medical personal și familial, medicul specialist va recomanda repetarea unui Test Papanicolau la anumite intervale de timp.

În general, dacă nu există cazuri în familie de cancer și dacă rezultatele sunt bune, ceea ce indică că pacienta este sănătoasă, medicul ginecolog recomandă efectuarea testului anual, împreună cu examenul ginecologic.

Pregătirea pacientei înainte de Testul Papanicolau

Pentru rezultate precise, înainte de efectuarea testului se recomandă:

  • Evitarea contactului sexual cu 24 de ore înainte
  • A NU se utiliza produsele de igienă intimă sau medicamente cu cel puțin 48 de ore înainte
  • Efectuarea testului la două săptămâni după ciclul menstrual
  • Evitarea dușurilor vaginale cu trei zile înainte

Interpretarea corectă a rezultatelor

Interpretarea rezultatelor este o sarcină care revine exclusiv medicului specialist, el va înștiința pacienta cu privire la posibilele riscuri pentru sănătate.
Important: un rezultat "anormal" poate avea mai multe înțelesuri, rolul acestui test fiind de a detecta un pre-cancer, semnale de alarmă care, dacă nu sunt rezolvate, pot duce la cancer.
Este esențial să se urmeze cu precizie instrucțiunile medicului, care va determina pașii următori, e.g. repetarea testului sau efectuarea altor teste pentru confirmarea diagnosticului.

În prezent, Testul Papanicolau este cea mai eficientă metodă de detectare a leziunilor care sunt precursori ai cancerului de col uterin. S-a demonstrat că, prin efectuarea acestui test, posibilitatea dezvoltării neoplaziei (țesutului tumoral) poate fi redusă cu până la 40%, celulele anormale fiind detectate și tratate în timp util.

Vă așteptăm cu drag la Clinica Medicală Armonica, unde împreună vom găsi răspunsurile la întrebările dumneavoastră, vom analiza, investiga și trata eventualele probleme ginecologice depistate.
Prevenția este cheia pentru o viață sănătoasă: http://www.armonica.ro/contact 

Sursă foto: webmd.com

LUNI - SÂMBĂTĂ
08:00 - 18:00

Programări Clinica Armonica
PACHETE
MEDICALE
  • consultație
  • ecografie endovaginală

200 lei

210 lei

CONTACT

Clinica Armonica

© 2020 Toate drepturile rezervate Clinica Armonica Medical S.R.L. • 0232.719.201 • Aleea Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 7, bl. C3 Pașcani, România | ANPC